måndag 5 mars 2012

Nu har vi ett herrgårdskök!

Nu ser ni hur köksön blev. I sista inlägget så var ju lådorna på plats och alla stommar. I sommras ägnade vi tiden åt att platsmåla alla stommar och pärlsponten på väggarna. Förutom alla beslut om vilken kyl, häll, kran och allt som man måste ta ställning till har det blivit otaliga vändor till Järva byggnadsvård för att hitta alla detaljer som matchar ett hus från mitten på 1800-talet.


Ovanför spishällen anar ni en lampa, det är en kolfilterfläkt, den blev vi såå nöjda med. Dom flesta som kommer hit tror vid första anblick att det kort och gott är just bara en lampa. :) Dessutom är det väl det modernaste inslaget i denna annars "gammeldagsaktiga miljö". Förlåt, lantliga.

Hitom där jag står och fotograferar så har vi en rejäl matplats. Den ska ni få se bilder på senare. Där har vi målat allt vitt så länge, men när tjälen gått ur marken och förhoppningsvis inga nya sättningar blir ska vi tapetsera ovanför den höga bröstpanelen. Tapeten är en ur kollektionen gammelsvenska tapeter ur Lim och handtrycks serie och går i vitt och blått.

Ännu återstår lite målning av lister och fönsterfoder.

Jag hoppas på att kunna måla lite snart då värmen återvänder och man lättare kan ha öppet för att vädra.


En skön sittbänk att slå sig ner på innan maten eller för att bara bläddra i alla olika kokböcker som jag älskar att samla på. Nedanför en närbild på torrskafferiförvaringen.


Här en vy från hallen. Skivan vid köksön lät vi löpa ut på denna sida, här ska vi ha två barstolar. Till höger en torrskafferi förvaring och avställningsyta för diverse saker som också så lätt hamnar i ett kök.


Att sitta här och samtala medans middagen tillagas eller bara sippa på ett glas vin medans elden sprakar i öppna spisen bakom köksön har vi sett framför oss då vi planerat köket hihi.


Här en lite närmare bild över diskbänken då vi står vid köksöns långsida. Till höger om diskbänken kommer en inbyggd kyl och i mitten ett kallskafferi. Ni kan se dom i bilden ovanför denna. Hålet ovanför skafferiet ska få ett spröjsat fönster. Till höger om skafferiet en inbyggnads frys. Likadana kranar kommer vi att ha vid köksön.

På långsidan i köksön, den som vetter åt diskbänken, där har vi placerat två diskmaskiner med ett sopskåp i mitten och där kommer en liten porslinsho vara nedsänkt i mitten för avsköljning av disk mm.

Ja det var allt för idag. Jag ska visa er vår bad och relax avdelning nästa gång och denna gång ska det inte dröja så länge, hihi. Ärligt talat så har jag inte vetat hur jag ska göra med bloggen då tid för den inte funnits under detta så intensiva och omtumlande år. Jag ska visa er lite före bilder så kan man kanske ana att mödan och slitet för att komma hit varit både jobbig och ansträngande men också rolig och spännande.

På återseénde och jag önskar er alla en riktig fin mars vecka. Här skiner solen idag igen och jag och Maja ska klä på oss för att gå ut på en promenad i den friska vårluften.

Kram på er som fortfarande tittar in här trots glesa inlägg.

Heléne


7 kommentarer:

Fågel Blå sa...

Så fint!!!!
Underbart Kök
Kramar Kathrine

vitadrömmarobusigabarn sa...

Hej!
Tack för din fina hälsning!
Vilket underbart kök ni har visst är det roligt med äldre ting
Har också varit mycke på järva byggnadsvård
Så mycke fint
Har sett en hel del där när det är dax för stora badrummet!
Ha en jättefin kväll kram Tina

Lev Vackert sa...

Lördagen den 19/5 från kl 12.00 Blir det äntligen av!
Vår första bloggträff i Lev Vackert Huset!
Nu är det verkligen dags, att träffas, skratta, luncha, fika och bara njuta av livet och trevligt sällskap- Japp, det är ju en bloggträff som jag talar om så klart! Jag och Ingela har velat haft en i flera år men inte riktigt fått tummen ur (usch gillar inte det uttrycket egentligen, men ni hajar vad jag menar.) Föranmälan ska göras till vitromantik@gmail.com samt en förskottsbetalnings ska göras i samband med anmälan. Detta så att vi kan bjuda på god lunch kycklingssallad, kaffe/te, dryck och kaka. Kostnad 135:-
Vi håller stängt för oss på övervåningen av huset så att vi till en början kan lära känna varandra där och ha lite lotteri och liknande. Vi kommer också kort presentera hur det gick till när vi förverkligade vår dröm om böckerna och butiken. Sen är det givetvis fritt att röra sig i butiken. För er som kanske vill sova kvar finns bra möjligheter bara ett stenkast bort. Se under Fliken Om Kristinehamn på vår hemsida www.levvackert.se

Millygarden sa...

Wow så fint ert kök är, toppenfint ett riktigt lantkök!

Kram Marina

vitadrömmarobusigabarn sa...

Underbart fint kök
Köksön ja allt blir såå fint!
Ha en jättefin dag kram Tina!!!!

vitadrömmarobusigabarn sa...

Trevlig helg till dig också
Kram kram

Pysselpalatset sa...

härliga bilder från ett urfint kök... kram j