torsdag 27 augusti 2009

I goda vänners lag...

Jag har en väninna som jag kännt sedan barnsben. Jag känner mig väldigt priviligierad som har kunnat ha en så nära vän, nästan som en syster, under alla dessa år. Vi har följts åt med liknande intressen och utbildningar men i perioder i livet har vi ju inte setts lika frekvent då vi bott på olika orter.
Men det är lustigt med riktiga vänner, hur lång tid som än gått så känns det som att det inte var så länge sedan man sågs utan allt är precis som vanligt, liksom igår, och det är det som jag tycker är rätt unikt.


I somras var vi, vår lilla familj, på besök i hennes föräldrars sommarställe i Bohuslän. Att komma till deras lilla dockskåpshus är som att komma hem på något vis. Tänk alla år och roliga somrar som vi spenderat där under årens lopp, alla minnen med glada skratt och upptåg...



Alla underbara räkaftnar med färska räkor från Smögen, alla deras släktingar och vänner som fyllt upp huset genom årens lopp med glada skratt och sånger...


Min vänninas son Axel och vår lilla Maja har vuxit upp tillsammans och är som ett gammalt par ibland.
Här en bild från trädgården då de tu sitter och filosoferar över frukosten en tidig augustimorgon. Jag tycker bara att dom är alltför söta! Axel delar frikostigt med sig av frukosten till sin vän Maja.

Tack Britt och Gunnar för några toppendagar hos er i ert underbara sommarhus!

Vill passa på att önska er alla en riktigt härlig sista augustihelg, snart går vi in i september månad. Var rädda om er och era vänner.


Kram Heléne

fredag 21 augusti 2009

Ernstinspirerad...

Hej på er allesammans, kul att ni tittar in trots glest med inlägg. Veckan som har gått har varit minst sagt intensiv med sena kvällar och möten samt lite roligare kalas för svärmor som fyllde år i måndags. Nu känns det att morgnarna börjar bli lite kyligare och höstiga med kall och klar luft.



Se så mycket gott hon fixat till. Tre olika såser b la. saffran m vitlök en citronvariant och en chili variant, alla med mycket vitlök.

Brödet var vackert snurrat med Ajvar relish fyllning. Kräftorna låg i en speciell lag ett dygn och fick sedan en snabb vända i wokpannan. Mums allt smakade ljuvligt gott!

I måndags kväll firade vi som sagt svärmor som fyllde år. Hon hade verkligen blivit inspirerad av Ernst sommarprogram, det sista utav dom. Vi brukar skoja hon och jag då vi har våra projekt tillsammans ute på ön om att vi nog ska ta och "Ernsta oss lite grann". Det betyder kort och gott att vi fixar, målar sätter maken i jobb med snickerier, jo precis som Ernst så håller vi oss med egen snickare fast vår är inte alltid lika tjänstvillig som Ernst allt i allo verkar vara....konstigt...hihi!
Några kräftor blir det inte för oss nu i helgen iallafall. Imorgon kommer syrran förbi en sväng innan dom far vidare med hela familjen till Kroatien en vecka, hur låter inte det va!!!
Med dessa bilder önskar jag er alla en härlig helg!
Kram Heléne

lördag 15 augusti 2009

En ljuvlig doft av svunna tider...

När jag nu ändå är igång och visar vart vi har tillbringat en stor del av vår sommar så kan jag ju visa er min mammas och hennes systrars ställe i Dalarna. Första helgen på vår semester , sista helgen i juni så var det ett helt underbart högtryck som vi fick ta del av då vi tillbringade några dagar där bara jag J och Maja.


Var på lite pysselhumör och ställde iordning en liten tvätthörna, tillverkade en stege av lite drivved som jag hittade i strandkanten, det är så himla vackert och vips så hade jag tillverkat en enkel handdukshängare, dessutom helt gratis;)



Kvällsbild från verandan med solens sista strålar som färgar himlen vackert rosa...


Sommarstället har funnits i min morfars och mormors ägo och där har jag tillbringat en hel del barndomssomrar under min uppväxt. Att nu få ta del av dofter och minnen i vuxen ålder känns rätt unikt. Har ni tänkt på vad starka doftminnen man bär med sig från sin barndom? När jag kliver in över tröskeln i stugan så är det som om tiden stått stilla en stund...kanske sitter mormor inne vid brasan och virkar eller löser ännu ett korsord...men det gör hon ju förstås inte men minnena lever kvar, högst levande och jag är så lycklig att min Maja får ta del av ett stycke barndomssommar som jag hennes mamma också gjorde en gång.


Har ni också doftminnen från er barndom? Berätta gärna och dela med er av dem. Dom flesta minnena från min barndom är starkt förknippat med dofter av olika slag .

Jag har nu hunnit jobba i en vecka redan, det kändes rätt kul att träffa alla gamla kollegor och en del föräldrar som jag känner sedan tidigare. Jag arbetar på en Montessoriförskola, så nu vet ni det också;)


Maja var helnöjd, pappa J skolar som bäst in henne också på en annan förskola. Ja, hm, ännu har hon inte tagit kommandot helt;) vi får väl se hur fröknarna klarar dusterna med vår lilla ettriga "kan själv" gumma, hihi det återstår att se...

På återseeénde alla rara som kikar in här och fortsatt trevlig helg,
kram på er!

söndag 9 augusti 2009

Vårt lilla smultronställe

Ni som läste förra inlägget vet att jag där lovade att visa lite bilder från vårt krypin ute på ön.Som ni kanske minns så har vi ett gemensamt stort boningshus med kök och matplats. Utöver det så har vi vårt lilla egna hus och det finns ytterligare ett separat småhus till svägerska och man.


Liten söt tandborstmugg till Maja i emalj


Om man vill slabba ordentligt med tvättvattnet så ställer vi bara ut allting på verandan så här...


Maja älskar fullkomligt att borsta tänderna, ja egentligen liknar det mer suga i sig så mycket tandkräm det bara går...

Här står den lilla tvätthörnan uppdukad inne i huset. Lägg märke till min lilla finurliga loppisspegel i gardinen. Emaljkannan och lilla handfatet är verkligen guld värt på morgonen...


Låtsas nu att du kikar ut genom dörren, isåfall skulle du ha sett det här...


Här ser ni huset lite från sidan. Den är målad i slamfärg från Gysinge och linoljefärg på fönsterspröjsar och inne i huset. Det blir så fin lyster med linoljefärger.


Maja lägger sin hand över buketten, vill ju göra som mamma ju...



Denna söta lilla bonad köpte jag på Fårö för många herrans år sedan, den har nu fått bli prydnad i vår bod.
Ja det var lite glimtar från vår lilla boning. Där ute kan man bara vara och låta dagen komma och gå som den vill.

Ja jisses så har då ännu en sommar gått och vi har hunnit fira 1 årig bröllopsdag. Den firade vi nere i Hunnebostrand hos en nära barndomsvän till mig. Hennes föräldrar har ett underbart sekelskifteshus med det mest charmerande i inredning. Kanske kan leta fram någon bild därifrån med.

Tänk att semestern och min mammaledighet nu går mot sitt slut, imorgon börjar jag att jobba igen efter snart två år av mammaledighet. Det känns helt overkligt och jag hoppas verkligen att det inte blir alltför svårt. Maja ska börja på förskola nu på tisdag så håll tummarna att allt ska gå bra.

Önskar er alla en fin start på veckan med jobb eller ledighet
Kram på er!

lördag 8 augusti 2009

nybygget i Carl Larssons anda...



Bara en bild från lilla huset innan vi for hem idag, rönnbären blev så vackra mot de söta tvålarna...



I sommar har maken snickrat i storstugan ute i skärgården. Där huserar alla vi då vi är ute på lantstället vid mina svärföräldrar.

I storstugan finns plats för umgänge i form av både matplats och en umgängeshörna. Rummet är stort och för att dela av rummet något så har maken alltså gjort denna utbyggnad i form av ett större skåp som rymmer dammsugare och diverse prylar som behöver ha sitt lilla krypin.


Väggen är framtagen för ett antal år sedan och är målad med laserings teknik i en varmt grå ton som blir så fin där ute i skärgården. Till vänster den stora skrubben och närmast i bild bänken med förvaring under sittdynan. Allt i furu är med andra ord det nybyggda.



I anslutning till skåpet byggdes en bänk med förvaring under locket. Gissa om den slukade en massa nyttoprylar som annars har en tendens att drälla lite här och var. Det är på intet sätt helt färdigt men här ser ni iallafall överst en bild på hur det såg ut innan målningen som jag gjorde nu i helgen. Nu återstår lite gammeldags beslag som dörren ska vara upphängd med samt en klädd dyna till bänken. Innanför fönsterluckorna ligger ett av de två sovrummen.



Nästa gång tänkte jag att ni skulle få se lite bilder från vårt lilla krypin ute på ön. Det ligger inte i stora boningshuset utan är ett helt fristående litet hus, typ sjöbod.

Givetvis ska ni även få se det färdiga resultatet på utbygget med beslag och allt därtill hihi!

Jo just det ...apropå Carl Larsson anda så fick svärmor idén med garderoben sedan hòn varit på Lilla Hyttnäs i sommar, gården heter så där han bodde självaste konstnären. Ja ni vet hur det är när vi kvinnor får en idé så får männen jobba hihi. Fast jag har skött måleriet förstås, känns det igen?!!;)

Ha det gott ni kreativa duktiga och rara som kikar in till mig och tusen tack för besöket, givetvis blir jag ännu gladare om du tar dig tid och lämnar ett avtryck innan du ilar vidare...


Kram Heléne